Tapetklister

Tapetklister er det helt uundværlige tilbehør til dig, der vil tapetsere dine vægge professionelt derhjemme. Her på siden har vi samlet vores produkter inden for tapetklister og vævlim, som giver dig høj kvalitet og god vedhæftning.

Hvilken tapetklister skal jeg bruge?

Der findes mange forskellige mærker af tapetklister og klæbemidler på markedet. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige lim/klister til dit projekt. På den måde er du nemlig sikret det bedste resultat og undgår grimme overraskelser. Hvis du tapetserer med det traditionelle papirtapet, skal du anvende tapetklister. Tapetklisteret skal påføres bagsiden af tapetet og trække i nogle minutter. Hos Tapetforum forhandler vi tapetklister / tapetlim fra Pattex – en kvalitetsklister som fungerer rigtig godt til de fleste typer af tapet på markedet.

Skal du i stedet tapetsere med non-woven tapet (også kendt som vliés, smartpaper og easy-up) skal du bruge færdigblandet vævlim. Når du opsætter denne slags tapet, skal du rulle limen direkte på væggen.

Prisen på tapetklister varierer afhængig af mærke og mængde, og om du køber en færdigblandet tapetklister eller selv blander.

Sådan blander du tapetklister

Det er vigtigt med det helt rigtige blandingsforhold, når du arbejder med tapetklister. Bliver dit tapetklister for tykt, kan du ikke få det til at dække dit tapet ordentligt, og så vil tapetet med tiden gå løs. Er dit tapetklister for tyndt, løber det af tapetet, uden at blive suget op, og så ender du med samme sørgelige resultat.

Den optimale konsistens skal i de fleste tilfælde minde om en god havregrød – ikke for tynd og ikke for tyk. Vær dog opmærksom på, at der kan være forskellige blandingsforhold mellem vand og pulver, afhængig af hvilket tapet, du skal sætte op og hvilket mærke tapetklister, du bruger. Følg derfor altid vejledningen på pakken, når du skal blande dit tapetklister. Så er du sikker på at opnå det helt korrekte blandingsforhold.

Det er vigtigt, at du kontinuerligt rører i tapetklisteret, når du blandet det. På den måde undgår du klumper i dit tapetklister. Følg vejledningen herunder, når du blander dit tapetklister:

1. Opmål den korrekte mængde vand og fyld det i en spand.

2. Opmål og klargør den korrekte mængde tapetpulver.

3. Rør rundt i vandet med en blandingspind, mens du langsomt hælder pulveret i.

4. Bliv ved med at røre rundt, når alt pulver er hældt i, så du undgår, at pulveret lægger sig på bunden af spanden.

5. Pulveret begynder nu langsomt at optage vandet og svulme op. Hold en kort pause og rør så igen.

6. Fortsæt med at røre og holde pause, indtil tapetklisteret har den rette konsistens.

Sådan påfører du tapetklister/lim

Anvender du papirtapet, skal du påføre tapetklister på bagsiden af tapetet og lade det trække i ca. 10-15 min. inden, du sætter det op. Tapetklisteren er lyserød, når du påfører den, så du nemt kan se, hvor langt du er kommet. Den bliver dog helt gennemsigtig, når den er tør. Anvender du non-woven tapet, skal du i stedet benytte vævlim og rulle vævlimen direkte på væggen og herefter opsætte tapetet.

Kan man lave tapetklister selv?

Du kan godt lave tapetklister selv til mindre hobbyprojekter i hjemmet. Vi har sammensat en enkel opskrift til dig, der vil prøve kræfter med at lave dit eget tapetklister.

Vi vil dog ikke anbefale, at du anvender den hjemmelavede tapetklister til større projekter i hjemmet, da vi ikke kan garantere for klæbekraft og holdbarhed ved skiftende luftfugtighed og temperaturer.

Opskrift på hjemmelavet tapetklister:

· 2 dl. vand

· 2 spsk. hvedemel

· 1 spsk. sukker

Bland alle ingredienser sammen i en gryde og varm op til kogepunktet, mens du pisker. Sørg for at røre alle ingredienser godt ud, så du undgår klumper. Lad det koge ved medium varme, til dit klister har den rette konsistens (som en lind havregrød). Bliver det for tykt, kan du tilsætte lidt mere vand undervejs. Opbevar tapetklisteret i et glas med låg, så kan det holde sig et par dage.