Lysegrå og lyserøde pletter - Le Corbusier tapet fra Arte

Dots - Light Grey and Pink

Le Corbusier døde for 50 år siden i 1965, men den verdensberømte arkitekts arbejde står stadigt som værende meget moderne og tidsløst. Derfor har den belgiske tapetvirksomhed ARTE valgt at hylde ham med en ny kollektion, Le Corbusier - Dots. En tapetserie, der er baseret på Le Corbusiers Polychromie Architecturale.

Le Corbusier skabte tre principper for de fysiologiske og psykologiske effekter farver har på beskueren. Farver ændrer lokalet, farver klassificerer genstande, og farver påvirker os fysiologisk og influerer vores sanser. 

Disse tre principper er grundlaget for Le Corbusiers Polychromie Architecturale - et farvesystem, der desuden anses for at være iblandt Le Corbusiers mesterværker. 

Lysegrøn prikket tapet fra Le Corbusier

Dots - Light Green

The Polychromie Architecturale omfatter 63 farver, der med fordel kan kombineres med hinanden. Farvesystemet er blevet udviklet til vægge og store flader i arkitekturen. 

Dette farvesystem har en central rolle i tapetkollektionen, og samtlige 63 farver er repræsenteret i Artes Le Corbusier - Dots, enten som prikker, baggrund eller begge dele. Mønstret er tilgængeligt i 40 forskellige kombinationer. Nogle af tapeterne er mere diskrete og andre er iøjefaldende med store kontraster. Der findes derfor et tapet til enhver stemning, humør og stil. 

Close-up billede af prikket tapet i forskellige farver - Le Corbusier

Tapetkollektionens mønster er baseret på en prikket vægbeklædning, Le Corbusier designede i 1931. Prikkerne er dog ikke længere skabt med oliemaling, men med blæk, der har en finish i højglans og en mærkbar dybde. De rumlige prikker giver tapetet en diskret tekstur og en imponerende overflade, der fanger lyset smukt, ligesom Le Corbusier gjorde med sin arkitektur.  

Blåt prikket tapet - Le Corbusier

Dots - Blue

Le Corbusier var en af hovedmændene bag den moderne arkitektur, og generelt en af modernismens centrale skikkelser. Hans grundprincipper påvirker stadig arkitekturen verden over. Le corbusier dedikerede sin karriere til at skabe bedre levevilkår for indbyggerne i tæt befolkede byer, og hans grundprincipper har stadig en stor indflydelse på arkitekturen verden over. Herudover var han også møbeldesigner, byplanlægger, forfatter, skulptør og kunstmaler.

Nogle af Le Corbusiers mest kendte byggerier er Villa Savoye, L’Esprit Nouveau Pavilion og Villa La Roche. Le Corbusier er dog nok, for de fleste, mest kendt for hans møbeldesigns, såsom hans LC2 serie - en serie af kubistiske siddemøbler.